Bir zamanların 1 numaralı akıllı telefon markası olan Nokia, akıllı telefonların yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte trendleri yakalayamadı ve nihayetinde piyasadan eriyip gitti. İlk olarak tek başına piyasaya tutunamayıp Microsoft bünyesinde katılan cep telefonu ‘devi’, burada da işlerin yolunda gitmemesiyle HMD Global çatısı altında yeni nesil akıllı telefonlar üretmeye başlamıştı.

Dürüst olmak gerekirse Nokia, HMD Global çatısı altında zaman zaman başarılı işlere imza attı ve en iyiler arasında yer alamasa da piyasanın takip edilen markalarından biri olmayı başardı. Ancak akıllı telefon tasarlamak, geliştirmek ve üretmek maliyetli bir iş olduğundan sınırlı sayıda satış, sınırlı miktarda fon oluşturdu ve HMD Global’de akıllı telefon operasyonları yavaşladı.

Yeni yatırım, Nokia'nın pazar payını artırmasını sağlayabilir

Yine de Nokia için yeni bir yükseliş döneminin başında olabilir. Mobil işlemci pazarının hakimi Qualcomm ile teknoloji devi Google, Nokia’nın çatı şirketi olan HMD Global’e 230 milyon dolar (1,6 milyar TL) değerinde yatırım gerçekleştirdi. Böylece HMD Global’in akıllı telefon operasyonları yeniden canlanabilecek.

HMD Global, ilk 5G destekli akıllı telefonu Nokia 8.3’ü geçtiğimiz aylarda tanıtmış olmasına rağmen cihazı henüz piyasaya sürmüş değil. Şirket, almış olduğu yeni yatırım ile 5G akıllı telefonunu tüketicilerin hizmetine sunabilir ve Nokia’nın pazarda yeniden canlanmasını sağlayabilir. Counterpoint Research'e göre Nokia, akıllı telefon pazarında en çok satan 13. marka konumunda ve yeni yatırım, şirketin ilk 10’a girmesini sağlayacak cihazlar geliştirmesini sağlayabilir.