Elektrik motorlu araçlar her geçen gün biraz daha popüler hale gelirken, bu konuda Türkiye'de yeni bir gelişme yaşandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Tekno CTP isimli şirket, kargo şirketlerinin kullanabilecekleri üzere tasarlanan tamamen elektrik motorlu bir araç için çalışmaya başladıklarını duyurdular. Yapılan açıklamalara göre bu araç, yüzde 90 seviyelerinde yerli ve milli olacak.

Konuya ilişkin açıklamalar, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin tarafından yapıldı. Şahin, Tekno CTP'nin kargo şirketlerinin talebi üzerine bir tasarım oluşturduğunu, bu tasarımda aracın trafiğe çıkmasını engelleyen eksiklerin olduğunu fark ettikten sonra da üniversitelerine başvurduğunu ifade ediyor. Şahin'e göre yerli ve milli tamamen elektrik motorlu kargo aracı, önümüzdeki yıl kullanımda olacak.

Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, kargoculuk sektöründe kullanılacak aracın hafif bir ticari araç gibi düşünüleceğini ifade ediyor. Aracın toplam ağırlığının sadece 350 kilogram olacağını vurgulayan Şahin, bu araçla 400 kilograma kadar yük taşınabileceğini ifade ediyor. Ayrıca bu araç, 70 kilometre menzile sahip olan kaset tipi bataryalardan güç alacakmış ve bu batarya, saniyeler içerisinde değiştirilerek aracın hizmet vermesine devam etmesini sağlayacakmış.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dekanına göre tamamen elektrik motorlu kargo taşıma aracı, önemli teknolojik özelliklere sahip olacak. Örneğin bu araç, sahip olacağı akıllı navigasyon sistemi sayesinde hedefe en kısa şekilde ulaşacak. Ayrıca motor gücünün otomatik olarak kontrol edilmesini sağlayan çeşitli sistemler de elektrik motorlu hafif ticari araçta yer alacak. 

*Görsel temsilidir.

Şahin, üzerinde çalıştıkları araçta tamamen yerli ve milli bir elektrik motoru kullanmak istediklerini dile getiriyor. Bu tür motorların genelde Çin ve diğer ülkelerde temin edildiğini ifade eden Şahin, kendilerinin ise sadece bataryaları diğer ülkelerden satın alacaklarını söylüyor. Bu da kargo taşımacılığında kullanılacak hafif ticari aracın, bu klasmanda bir ilk olacağını ortaya koyuyor.

Konuyla ilgili olarak Tekno CTP adına Burak Kurtuldu'dan da bazı açıklamalar geldi. Kurtuldu, bu araç üzerinde 4 yıldır çalıştıklarını ifade ederek, bundan sonraki çalışmaların üniversite ile birlikte yürütüleceğini söyledi. Elektrik motoruna sahip olan araçlara ilginin arttığının altını çizen Kurtuldu, hedeflerinin bu aracı bir an önce Türkiye yollarına indirmek olduğunu ifade ediyor.