Koronavirüs, tüm dünyayı etkisi altına aldığı 2020 yılının başından bu yana gündemin en önemli maddelerinden biri olsa da özellikle bu hafta daha da fazla konuşuldu. Zira kuzeydeki deniz komşumuz olan Rusya, geliştirdiği koronavirüs aşısı olan Sputnik-V’in dünyanın ilk tescilli koronavirüs aşısı olduğunu duyurdu.

Bu duyuru, koronavirüs aşısı bulunduktan sonra normal yaşantısına dönme hayalleri kuran kişileri heyecanlandırmış olsa da pek çok kurum ve ülke, Rusya’yı koronavirüs aşısını aceleye getirmekle suçladı. Şimdi ise bu suçlamaları yapanlar arasına Hint milyarder Kiran Mazumdar-Shaw da katıldı.

“Bir aşıyı faz 3 tamamlanmadan piyasaya sürmek Rusya için kabul edilebilir bir şeyse, öyle olsun. Ama bu onu dünyanın ilk koronavirüs aşısı yapmaz.”

İlaçlar ve insanlara etkisi üzerine araştırmalar yapan Biocon Limited’in kurucusu ve başkanı olan Kiran Mazumdar-Shaw, Rusya’nın geliştirdiği koronavirüs aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sputnik-V adlı aşının faz 1 ve faz 2 insan demelerine dair veri bulunmadığını ifade eden Mazumdar-Shaw, “Bir aşıyı faz 3 tamamlanmadan piyasaya sürmek Rusya için kabul edilebilir bir şeyse, öyle olsun.” ifadelerini kullandı.

Bazı aşı çalışmalarının Rusya’nın koronavirüs aşısından daha ileri safhalarda olduğunu dile getiren Kiran Mazumdar-Shaw, Rusya’nın aşıyı tescillediğini açıklamasının Sputnik-V’i dünyanın ilk koronavirüs aşısı yapmayacağını belirtti. Mazumdar-Shaw’a göre Sputnik-V’in gerçekten dünyanın ilk koronavirüs aşısı olması için tüm fazları tamamlaması, elde edilen verilerin açıklanması ve küresel otoritelerden onay alması gerekiyor.