Geçtiğimiz gün dünyanın en popüler oyunlarından birisi olan Fortnite'ın mobil sürümü, hem Google tarafından hem de Apple tarafından uygulama mağazalarından kaldırılmıştı. Fortnite'ta yayınlanan son güncellemeyle birlikte Epic Games'in kendi ödeme sistemi oyuna entegre edildi ve bu hamle her iki şirketin tepkisini çekti.

Epic Games'in kendi ödeme sistemini oyuna entegre etmesiyle oyuncular, oyun içi para olan V-Bucks'ı App Store veya Google Play Store üzerinden değil, doğrudan Epic Games'in internet sitesinden satın alabilme imkanına sahip oldular. Ancak bu, her bir satıştan %30 kâr elde eden Google ve Apple'ın oyunu mağazalarından kaldırmasıyla sonuçlandı.

Epic Games CEO'su yeni açıklama yaptı:

Bunun üzerine Epic Games ve iki büyük şirket arasında büyük bir mücadele başladı. Epic Games, paylaştığı videoyla birlikte Apple'ın hareketini George Orwell'in '1984'üne benzetti ve '2020'nin 1984'e dönüşmemesi için mücadeleye katılın' mesajı yayınladı. Ardından bugün, Epic Games CEO'su olay hakkında yeni bir açıklama yaptı.

Epic Games CEO'su Tim Sweeney, Twitter üzerinden paylaştığı tweet'lerinde bu mücadelelerinin ana amacını anlattı. Tim, mücadelenin yalnızca parayla ilgili olmadığını, en basit düzeyde insanların özgürlüğü için olduğunu şu sözlerle belirtti:

En basit düzeyde seçtikleri kaynaklardan uygulama yüklemek için akıllı telefon satın alan insanların özgürlüğü, uygulamaların geliştiricileri için uygulamalarını seçimlerine göre yayınlama özgürlüğü ve her iki grubun da doğrudan iş yapma özgürlüğü için savaşıyoruz.

Başlıca karşı argüman 'Akıllı telefon üreticileri istediklerini yapabilir'dir. Bu korkunç bir fikir. Hepimizin hakları var ve bu, Apple gibi sevilen bir şirketle savaşmak anlamına gelse de haklarımızı onları inkâr edecek kişilere karşı savunmak için savaşmalıyız.

#FreeFortnite'a karşı desteklenen bir diğer argümansa 'Milyar dolarlık bir şirketin trilyon dolarlık bir şirketle savaşması'dır. Ancak savaş Epic'in özel bir anlaşma istemesi üzerine değil, savaş tüketicilerin ve geliştiricilerin temel özgürlüğü üzerine.

Son olarak, para hakkında savaşmakta yanlış bir şey yok. Bunu kazanmak için çok çalıştın. Harcadığında, paranın bölünme şekli, paranın oyun yaratmaya mı gittiğine yoksa güçlerini oyuncular ve oyun yaratıcılarını bölmek için kullanan aracılar tarafından alındığını mı belirliyor.

Epic Games'in özellikle Apple karşısında verdiği mücadeleye en büyük destek dün Spotify'dan geldi. Spotify, Epic Games'in aldığı tavırla Apple'ın piyasadaki hakim konumunu kötüye kullandığı gerçeğine ışık tuttuğunu belirtti ve Epic Games'i Apple'a karşı ayakta durduğu için kutladı.