Dünyanın en büyük ekran kartı üreticilerinden NVIDIA, önümüzdeki aylarda tanıtılması planlanan RTX 3000 serisi kartlar için hız kesmeden çalışmaya devam ediyor. Ampere mimarisi üzerine inşa edilecek bu kartlar, daha önceleri birçok farklı sızıntı ve iddiayla karşımıza çıkmıştı. Şimdiyse serinin tepe modellerinden RTX 3080, Userbenchmark veri tabanında tespit edildi.

@_rogame adlı bir Twitter kullanıcısının paylaştığı ekran görüntülerinde, 2206 model numarasına sahip olan ve kod adı 'NVIDIA Graphics Device' olan bir cihaz listeleniyor. RTX 3080 olduğu tahmin edilen ekran kartı için yapılan bu listeleme, cihazın bazı önemli özelliklerini de ortaya çıkardı.

RTX 3080'in ortaya çıkan özellikleri:

Userbenchmark verilerine göre 2,1 GHz frekans hızına sahip olacak RTX 3080, 10 GB vRAM ile birlikte gelecek. GPU 4,750 MHz bellek frekans hızına sahip, bu da bize 19 Gbps'lik efektik frekans hızı veriyor.

Üst düzey bir kart için 10 GB vRAM, günümüz standartlarına kıyasla biraz düşük görünebilir ancak GDDR6X bellekler firma için oldukça yeni ve üretimi muhtemelen pahalı. Bu sebeple herhangi bir sonuca varmadan önce NVIDIA tarafından paylaşılan resmi verileri beklememiz gerekiyor.

Daha önceki sızıntılarda, RTX 3080 modelinin 10 GB vRAM ve 320 bit veri yolu bant genişliğiyle geleceği söyleniyordu. Bununla birlikte RTX 3080 modelinin 20 GB'lık bir versiyonunun daha olması bekleniyor. NVIDIA, daha gelişmiş bu modeli AMD'nin 16 GB vRAM'e sahip olduğu söylenen üst düzey Big Navi kartına rakip olarak konumlandırabilir.

NVIDIA, 31 Ağustos 2020 tarihinde özel bir GeForce etkinliği düzenleyecek. Bu etkinlikte, Ampere mimarisine sahip yeni ekran kartlarının duyurulması ve tüm detaylarının paylaşılması bekleniyor. Kartlar hakkında merak edilen soruları da ancak bu etkinlikte öğrenebileceğiz.