Apple ile Epic Games arasında geçtiğimiz günlerde yaşanan kriz bir anda teknoloji ve özellikle de oyun sektörünün gündemine bomba gibi düşmüştü. Apple, Epic Games’in popüler oyunu Fortnite’ı mağazasından kaldırmıştı.

Epic Games ise Apple’ın uygulama içi ücretlendirmede izlediği yöntemlerden memnun olmadığını belirtmişti. Fortnite’ın kaldırılma nedeni, uygulamaya gelen doğrudan alım özelliği nedeniyle Apple’ın %30’luk komisyonunu alamamasıydı.

Microsoft da davaya dahil oluyor

Epic Games, Apple Store ve Google Play’den uygulaması kaldırıldıktan sonra anti-tröst başvurusunda bulunmuş ve mahkemeye gitmişti. Apple ise yaptığı açıklamada Epic Games’in Apple’ın geliştirici araçlarına erişimini kaldırabileceklerini söyleyerek firmayı tehdit etmişti. 

Öte yandan böyle bir hamle, Epic Games tarafından geliştirilen Unreal Engine’in de sonu olabilirdi. Epic Games de Mac ve iOS cihazlarda 11 milyon kullanıcısı olan programı kurtarmak için Apple’ı durdurma amacıyla geçici kısıtlama kararı getirtmeye çalışıyordu. 

Epic Games’e destek bir başka teknoloji devi olan Microsoft’tan geldi. Firmanın mahkemeye sunduğu dilekçede Epic Games’e açık bir şekilde destek verdiğini belirtti. Davanın daha uzun süre devam edebileceğini düşündüğümüzde Microsoft’un desteği daha da anlamlı bir hale geliyor.

“Oyun geliştiriciler ve oyuncular için doğrusu”

Xbox’ın başındaki isim olan Phil Spencer, attığı bir tweet ile Epic Games’e destek verdiklerini duyururken, “Epic’in en son Apple teknolojisine erişebildiğinden emin olmak, oyun geliştiriciler ve oyuncular için doğrusudur.” ifadesini kullandı.

Microsoft’un bir başka önemli ismi olan Oyun Geliştirme Deneyimi Genel Müdürü Kevin Gammill da Epic Games’in mahkeme başvurusunu desteklediklerini ifade etmişti. Unreal Engine’e gelecek kısıtlamanın bu motoru kullanmış ya da kullanmakta olan tüm oyun geliştiricileri olumsuz etkileyeceğini ifade eden Gammill, bu nedenle erişim yasağına karşı olduklarını belirtti.

Bir dönem kendisi de anti tröst baskısını yakında hisseden Microsoft bu defa Epic Games ile aynı tarafta yer alıyor. Davanın nasıl sonuçlanacağını hep beraber göreceğiz.