Geçtiğimiz aylarda tarihin ilk çevrimiçi WWDC etkinliğini gerçekleştiren Apple, etkinlikte son derece önemli bir duyuru gerçekleştirmiş ve artık tüm Mac modellerinde kendi geliştireceği ARM tabanlı işlemcileri kullanacağını açıklamıştı. 

Apple’ın ARM tabanlı işlemcilere geçişi bir anda değil, yıllar içinde gerçekleşecek olsa da bu sürecin nasıl ilerleyeceği henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili yeni bir yazı paylaşan Forbes, Apple’ın ARM tabanlı işlemcilere geçişte üç büyük zorlukla karşılaşacağını ifade ediyor.

Fiyat konusundaki tehlike: ChromeBook

ARM tabanlı işlemcilerin en büyük avantajları, daha düşük enerji kullanımına ve daha düşük ısınma seviyesine sahip olmaları. Google tarafından geliştirilen ve Chrome OS işletim sistemi ile kullanıma sunulan ARM tabanlı dizüstü bilgisayarlar olan ChromeBook’lar, genel olarak MacBook ve Windows dizüstü bilgisayarlara uygun fiyatlı alternatifler olarak öne çıkıyor.

Apple’ın ARM tabanlı işlemcilere geçiş yapacak olması, ChromeBook ile MacBook’ları rekabette daha yakın hale getirecek. Bu noktada ChromeBook’ların uygun fiyatlı yapısı, MacBook’lar için büyük bir tehlike oluşturabilir.

Sektörel tehlike: ARM için Windows 10

Microsoft’un halihazırda bir ARM için Windows 10 sürümü bulunuyor ancak şu anda bu sürümü kullanan tek ‘güçlü’ cihaz Surface Pro X. Bununla birlikte Apple’ın ARM tabanlı işlemcilere geçiş yapması, Microsoft’un da ARM için Windows 10’a daha fazla yatırım yapmasına ve pazar payını genişletmeye çalışmasına neden olabilir.

Daha da önemlisi Apple, zaman içinde Intel işlemcili cihazlara desteğini keserken Microsoft, destek vermeye devam edecek. Dolayısı ile Apple’ın ARM tabanlı Mac modellerini kullanmak istemeyen tüm tüketiciler direkt olarak Windows dizüstü bilgisayarlara akın edecek ve Windows, hem ARM desteği hem de Intel desteği ile Apple için büyük bir tehdit oluşturabilecek.

En önemli tehlike: Apple

Apple, ARM tabanlı bir mimariye geçerken doğal olarak işletim sistemini yeniden uyarlamak, geliştiriciler için yeni API’ler sunmak, uygulamaların uyumluluk sorunları ile boğuşmak zorunda kalacak. Dolayısı ile tüketiciler, ARM tabanlı modelleri satın almak yerine Intel işlemcili Mac modellerine ilgi göstermeye devam edebilirler.

Apple, ARM tabanlı mimariye geçebilmek için çok fazla ar-ge yatırımında bulunacak ve bu nedenle ARM tabanlı Mac modellerinin -en azından ilk başta- sanılandan daha pahalı olma ihtimali çok yüksek. Bu noktada halihazırda tam uyumluluğa ve yüksek performansa sahip MacBook modelleri, Apple’ın ARM işlemcili modelleri popülerleştirme çalışmalarına balta vurabilir.