ABD hükümeti bir süredir, Çin’e dair ne varsa savaş açmış durumda. Geçtiğimiz yıl teknoloji devi Huawei ile başlayan süreç, şu sıralar da sosyal medya devi TikTok ile devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, TikTok’un bir şekilde ABD’nin eline geçmesi için elinden geleni ardına koymazken, bu sosyal medya platformuna da tehdit ardına tehdit savuruyor. Wall Street Journal ise bu sürecin Facebook CEO’su Mark Zuckerberg‘in başının altından çıktığını iddia ediyor.

Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre Zuckerberg, geçtiğimiz yıl Washington DC’ye düzenlediği bir ziyarette hem halka açık hem de kapalı kapılar ardında TikTok’u eleştiren açıklamalarda bulunmuş. Zuckerberg’in bu ziyaret sırasında hükümetin önde gelen senatörleri ile de bir araya geldiğini yazan Wall Street Journal, Facebook kurucu ve CEO’sunun Donald Trump‘la da bir araya gelmiş olabileceğini ileri sürüyor. İddialara göre senatörler de bu toplantılardan sonra TikTok’a karşı duydukları rahatsızlığı dile getirmeye başlamışlar.

Cumhuriyetçi Parti senatörlerinden bir tanesi olan Josh Hawley’in bir sözcüsü, Facebook CEO’sunun TikTok gibi güçlü bir rakibi ezmek için milletvekillerini kullandığını ima ediyor. Aynı haberde, Kelli Ford’un da bu konuyla ilgili bazı açıklamalarına yer veriliyor. Wall Street Journal’a göre Ford, Facebook’un zedelenen imajını düzeltebilmek için TikTok’u bir PR aracı olarak kullandığını söylüyor.

Wall Street Journal’ın haberi bu sarsıcı iddialarla sınırlı değil. Habere göre Facebook, lobicilik faaliyetleri için de çok ciddi paralar harcıyormuş. Hatta Facebook, başta Washington DC’dekiler olmak üzere ABD merkezli teknoloji şirketlerini desteklemek için “American Edge” isimli bir grup kurmuş. Eğer bu iddialar doğruysa, bu kez de ABD dışındaki ülkeler Facebook’a karşı savaş açabilecek gibi görünüyor.

Aslına bakacak olursak TikTok CEO’su Kevin Mayer, temmuz ayında yaptığı açıklamalarla bu durumun sinyallerini vermişti. CEO, o dönemlerde Facebook’un siyaseti alet ederek TikTok’a zarar vermek istediğini dile getirmişti. Facebook’un vatanseverlik kılığına girerek kendilerinin ABD’deki varlıklarını bitirmek istediklerini söyleyen Mayer, Facebook’un art niyetli saldırılarda bulunduğunu ifade etmişti.

Wall Street Journal’ın iddiaları gerçeği ne kadar yansıtıyordur bilinmez ancak TikTok’un ABD’deki varlığının gerçekten de zorda olduğu sugötürmez bir gerçek. Donald Trump, konuyla ilgili yaptığı açıklamalar ve çıkardığı başkanlık kararnameleriyle TikTok’un ABD’deki operasyonlarının ABD’li bir şirket tarafından yürütülmesi gerektiğini defalarca belirtti. Çok büyük bir ihtimalle de bu durum gerçekleşecek ve ABD’li devlerden bir tanesi, TikTok’un ABD operasyonlarını tümüyle satın alacak.