Otomobil sektörünün son dönemlerdeki en popüler isimlerinden bir tanesi haline gelen Tesla, bu başarıyı elektrik motorlu ve otonom sürüş sistemine sahip araçlarıyla sağladı. Bunun farkında olan şirket de tasarladığı otomobilleri daha iyi bir hale getirebilmek için elinden geleni ardına koymuyor. Tesla cephesinden gelen son haberler, elektrik motorlu otomobillerin geleceğinin nikel elementine bağlı olduğunu gözler önüne seriyor.

Bugün elektrik motorlu otomobiller de dahil olmak üzere pek çok üründe lityum iyon batarya kullanılıyor. Ancak Tesla CEO’su Elon Musk‘ın da belirttiği gibi “lityum iyon” ibaresi, aslında bataryalar için pek de doğru bir isimlendirme değil. Çünkü bu bataryaların içerisinde çok az miktarda (yaklaşık yüzde 2 oranında) lityum bulunuyor. Bataryaların ana bileşeniyse nikelin ta kendisi. Musk, her fırsat bulduğunda bunu dile getiriyor.

Musk, nikelle ilgili kısa bir süre önce yaptığı açıklamalarda, madencilerden daha fazla nikel üretimi yapmalarını istedi. Bunu dünyanın her yerindeki madenciler için söyleyen Elon Musk, çevre dostu nikel üretimi yapan madencilerle Tesla arasında da büyük anlaşmaların yapılacağını ifade etti. Ancak batarya üretimi için kritik önem arz eden nikelle ilgili olarak, şu an için devasa bir anlaşma yapılmadı.

Finansal danışmanlık şirketi olan Regent Advisors‘ün Başkanı Michael Beck, bir Tesla Model 3’te yaklaşık 30 kilogram nikel bulunduğunu ifade ediyor. Tüm enerjinin depolandığı yerin nikel olduğunu dile getiren Beck, nikel miktarı arttıkça pilin enerji yoğunluğunun da o kadar yükseldiğini söylüyor. Beck’in bu açıklaması, nikelin bataryalar için aslında ne kadar önemli olduğunu açıkça gözler önüne seriyor.

Michael Beck’e göre elektrik motorlu araçların yaygınlaşması, nikele duyulan ihtiyacı artıracak. Ancak nikel üretiminin bu seviyelerde kalması, birtakım kıtlıklara neden olacak ve önümüzdeki birkaç yıl sonra da nikel fiyatları tavan yapacak. Favori metallerinin nikel olduklarını ifade eden Beck, nikel üretim sektörüne önemli yatırımlar yapılacağını ve gerekli olan şeyin de bu olduğunu ifade ediyor.

Gerek Elon Musk, gerekse de Micheal Beck tarafından yapılan açıklamalar, nikel üretimi yapan maden şirketlerinin de iştahını kabartıyor. Madenciler, nikel üretimine önem verdiklerini, madenleri açığa çıkararak sektöre katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade ediyorlar. Ancak sürecin nereye doğru evrileceği şu an için belirsiz. Nikel, önümüzdeki dönemlerde daha çok konuşulacak gibi görünüyor.