Günümüzde en çok kullanılan tarayıcı olan Google Chrome, hızlı olmak üzere tasarlansa da bunu sistem kaynaklarını da yüksek bir şekilde kullanarak elde etmeye çalışıyor. Ancak Google Chrome’un 85 sürümüyle birlikte popüler internet tarayıcısı artık daha az kaynak tüketecek ve daha hızlı olacak.

Tarayıcıyı daha hızlı ve daha az kaynak tüketen bir tarayıcı yapmak isteyen Google, bunun için Chrome’da birkaç değişikliğe imza atacak. Bu değişikliklerden ilki Profile Guided Optimization’da (Profil Temelli İyileştirmeler) yapılacak. Bu değişiklikler sayesinde Google Chrome, kodlarını daha hızlı çalıştıracak.

Profil Temelli İyileştirmeler’in programlama dili değişiyor:

Profil Temelli İyileştirmeler, Google Chrome’a ilk olarak 53 sürümüyle birlikte Visual C++ programlama dili kullanılarak eklenmişti. Ancak 85 versiyonuyla birlikte bu sistem, Clang programlama diliyle Windows ve Mac için yeniden yazılmış olacak. Bu değişiklik de Google Chrome’un performansında artışa neden olacak.

Profil Temelli İyileştirmeler, internette dolaşırken Chrome’u nasıl kullandığımıza dair verileri kullanarak çalışıyor. Yapılan programlama dili değişikliğiyle birlikte Google Chrome, Windows’ta %11,4; Mac’teyse %7,7 daha hızlı çalışacak. Google Chrome’a gelecek değişiklikler yalnızca bununla sınırlı olmayacak.

Beta sürümüyle birlikte Google Chrome, sekme hızlandırma özelliğine de kavuşacak. Bu özellik sayesinde uzun süre arka planda kalan ve kullanılmayan sekmelerin kullandığı kaynaklar sınırlandırılacak. Böylece sisteme ayrılan kaynakta artış yaşanacak. Yani Chrome, daha az RAM ve batarya gücü kullanacak.

Uzun süredir özellikle yüksek veya düşük sistem farketmeksizin her kullanıcının yakınmasına neden olan Google Chrome, gelen değişiklikler sayesinde bir nebze daha iyi bir hâl alacak. Yeni değişikliklerin getireceği yan etkilerin olup olmayacağıysa ancak yeni sürüm çıktığında anlaşılacak.