Video oyun sektörü her geçen gün biraz daha gelişirken insanların da video oyunlara olan ilgisi buna paralel olarak artıyor. Bu bağlamda video oyun sektörü ülkemizde hayli büyük bir ilgi görüyor. Oyunfor tarafından yayımlanan son verilerse temmuz ayında ülkemizdeki oyunseverlerin video oyun sektörüyle ne denli ilgilendiklerini ortaya koyuyor.

Oyunfor tarafından paylaşılan verilere göre ülkemizdeki oyunseverler, oyunlar için harcama yapmayı nispeten azaltmış durumdalar. Bunun temel nedeninin pandemi döneminde normalleşme sürecine geçilmesi olduğu düşünülüyor. Çünkü karantina günlerinin yaşandığı aylarda oyunlar için yapılan harcamalar, temmuz ayında yüzde 20 kadar düşmüş durumda. 

İstanbul, temmuz ayında en çok oyun harcamasının yapıldığı şehir oldu

Oyunfor tarafından yapılan araştırmalara göre temmuz ayında oyunlar için yapılan harcamalar, en çok İstanbul‘da gerçekleşti. İstanbul’u ise sırasıyla İzmir, Ankara, Bursa ve Konya takip etti. Haziran ayındaki verilere baktığımızdaysa İstanbul yerine İzmir’in birinci sırada, Konya yerine de Eskişehir’in listenin beşinci sırasında bulunduğunu görüyoruz. 

Oyunseverler temmuz ayında en çok mobil oyunlar için harcama yaptılar

Mobil oyunlar her geçen gün daha geniş kitlelere hizmet vermeye devam ederken, bu durum yapılan harcamalarda da kendisini açıkça gösteriyor. Çünkü Oyunfor’un araştırmasına baktığımızda, temmuz ayındaki oyun harcamalarının yüzde 57 gibi ciddi bir oranının mobil oyunlar için yapıldığını görüyoruz. Buna karşın PC oyunları için yapılan harcamalar yüzde 18, konsol oyunları için yapılan harcamalarsa yüzde 25 olarak karşımıza çıkıyor.

Kadınlar, oyunlara erkeklerden daha az düşkün

Video oyunlara ilgi duyan kadınların sayısı hiç de azımsanamayacak düzeyde. Ancak ülkemiz için bu durum pek de geçerli değil gibi görünüyor. Çünkü yapılan araştırmaya göre temmuz ayında ülkemizde oyunlara harcanan paranın yüzde 69’u erkekler tarafından yapıldı. Üstelik buna benzer bir şekilde haziran (yüzde 71) ve mayıs (yüzde 70) aylarında da ülkemizdeki erkeklerin, kadınlara oranla çok daha fazla oyun harcaması yaptıklarını görüyoruz.

Temmuz ayında Türkiye’de en çok oynanan oyun: PUBG Mobile

Bir battle royale efsanesi olarak adını tarihe altın harflerle yazdıran PUBG’nin mobil sürümü, temmuz ayında ülkemizdeki oyunseverlerin gözdesi oldu. Bu durum pek de şaşırtıcı olmasa da listenin devamındaki oyunlarda dikkat çeken detayların olduğunu söylemek gerekiyor. Örneğin PUBG’nin en güçlü rakibi olarak görülen Fortnite, listenin ilk onunda yer almayı başaramadı. İşte temmuz ayında en çok oynadığımız oyunların tam listesi;

  1. PUBG Mobile
  2. Game of Thrones
  3. League of legends
  4. Metin2
  5. Valorant
  6. Black Desert Online
  7. Dark Orbit
  8. Lords Mobile
  9. eFootball PES 2020
  10. Call of Duty: Warzone

Temmuz ayında en çok izlediğimiz erkek yayıncı, namıdiğer Pintipanda oldu

Oyunfor, temmuz ayında en çok izlenen yayıncıları da araştırdı. Video oyun sektörünün ayrılmaz bir parçası haline gelen yayıncılık, oyunseverler tarafından yakından takip ediliyor. Oyunfor’un temmuz ayı için yayımladığı verilere bakacak olursak oyunseverler, temmuz ayında en çok Pintipanda lakaplı Tuna Akşen’i izlediler. Temmuz ayında en çok izlenen diğer erkek yayıncılarsa şu şekilde;

  • Hz. Yasuo (Mustafa Yavuz)
  • Easter GamersTv (Mete Özbey)
  • wtcN (Ferit Karakaya)
  • Mithrain (Cem Karakoç)

Temmuz ayında en çok izlediğimiz kadın yayıncı, Miafitz lakaplı Gözde Demiral

Oyunfor’un verilerine göre ülkemizdeki oyunseverler, temmuz ayı içerisinde en çok, Miafitz olarak da bildiğimiz Gözde Demiral’ı izlediler. Demiral’ı ise sırasıyla şu yayıncılar takip etti;

  • targetlocated (Burcu Durak)
  • LunaSpia (Ceren Pektaş)
  • Fionamed (Figen Örtün)
  • Nurfdn (Nur Fidan)