Elon Musk, geçtiğimiz yıllarda Tesla otomobiller için geliştirilen Bioweapon Defense Mod’u (Biyolojik Silah Savunma Modu) açıklamıştı. Tesla modellerinde kullanılan bu HEPA filtreler hava kirliliğine karşı korunmak için tasarlanmıştı. Şimdiyse ünlü milyarder, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Tesla’nın bir gün ev için HVAC sistemleriyle birlikte benzer hava filtrelemesi sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Esasında bir otomobil üreticisi olan Tesla, ABD’de konutlar ve ticari kullanım için güneş panelleri üreten ve diğer enerji hizmetlerini sağlayan SolarCity’yi satın alarak ev enerjisi ve elektrik üretimi işine de girişmişti. Bu sebeple konutlar için HVAC sistemleri, Tesla’nın işi için mantıklı bir hamle olabilir.

Tesla’nın ‘Biyolojik Silah Savunma’ filtresi, standart otomobil filtrelerinden çok daha etkili:

Konutlardaki HVAC verimliliğini artırmak, Tesla’nın diğer ev enerji ürünlerini tüketiciler için daha çekici hale getirmesine yardımcı olabilir. Şirketin HEPA filtrelemesine gelince daha önceleri laboratuvar ortamında yapılan testlerle birlikte Tesla’nın filtrelerinin, standart otomotiv filtrelerinden on kat daha verimli olduğu ortaya çıkmıştı.

Tesla’ya göre Model X ve Model S araçlarında kullanılan bu filtreler; bakteri, virüs, polen ve mantar sporlarının neredeyse tamamını ortadan kaldırıyor. ‘Biyolojik Silah Savunma’ hava filtresini son olarak Model S’e de ekleyen Musk, geçtiğimiz yıllarda Kaliforniya’da meydana gelen orman yangınları nedeniyle hava kalitesinin çok kötü olduğu alanlarda Biyolojik Silah Savunma Modu’nun faydalı olabileceğini açıklamıştı.

Pek çok uzman, ABD’nin batı kıyılarında felaket olarak görülen orman yangınlarının, çevresel koşullar ve iklim değişikliğinin etkisiyle birlikte daha da kötüleşeceğini tahmin ediyor. Bu durum da göz önüne alındığında konutlar için etkili HVAC sistemleri çok da uzakta görünmüyor.