Yeni bir ekran kartı satın almadan önce dikkat edilen noktaların başında muhtemelen performans verileri geliyor. Çoğu tüketici, yeni bir GPU satın almadan önce bunu tek metrik olarak kabul ediyor. Ancak performansla birlikte dikkate almanız gereken başka faktörler de bulunuyor.
Bu bağlamda Alman perakende sitesi Mindfactory, kısa bir süre önce NVIDA Turing GPU'lar ile AMD Radeon 5000 serisi GPU'lar için 'RMA' verilerini yayınladı. Bu verilere geçmeden önce bilmeyenler için kısa bir özet geçmek gerekirse RMA, bir ürünün garanti süresi boyunca firmaya geri gönderilip yerine ücret iadesi yapılması, yeni ürün verilmesi ya da tamir işlemine verilen bir ad. Bir başka deyişle arıza oranlarını gösteren bir tür metrik de diyebiliriz.
AMD kartlar, NVIDIA kartlara kıyasla daha sorunlu:
Mindfactory tarafından toplanan veriler; NVIDA için 1660 Ti ve üstü kartlardan, AMD tarafı içinse 5500 XT ve üstü kartlardan oluşuyor. Veri seti, Mindfactory üzerinden toplamda satılan 44.100 AMD GPU ile 76.280 NVIDIA markalı GPU'dan oluşuyor. Bu noktada satılan kart oranı daha yüksek olmasına rağmen NVIDIA tarafında 1.452 birim RMA'lı yani işlem görmüş kart bulunurken, AMD tarafında ise bu sayı 1.607.
Bir başka deyişle için AMD kartlar için %3,3'lük, NVIDIA kartlar içinse %2,1'lik bir RMA oranı bulunuyor. Bu da Mindfactory aracılığıyla satılan AMD kartların, kabaca %50 daha yüksek işlem görme oranına sahip olduğu anlamına geliyor.
Bununla birlikte ürünlerin geneline bakmak ve hangi ürünlerin en çok arıza çıkardığını görmek de önem taşıyor. Bu noktada en yüksek arıza oranına sahip GPU serisi %5 ile RTX 2080 Ti olurken, bu oran 2080 serisinde %4'e düşüyor. AMD tarafındaysa Mindfactory tarafından satılan kartlar arasında en sorunlu seri %4 arıza oranıyla 5700 XT gibi görünüyor. Bu sayı 5600 XT serisinde %2, 5500 XT serisinde ise %1'e kadar düşüyor.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, verilerin yalnızca Mindfactory üzerinden satılan kartları içermesi. Büyük oranda Avrupa pazarına hizmet eden şirketin, bu bölgedeki büyük perakendecilerden biri olsa da yalnızca kendi verilerini paylaştığını unutmamak gerekiyor.