Çinli teknoloji üreticisi Huawei, bir yıldan daha uzun bir süredir ABD yönetiminin uyguladığı ticaret yasağına göğüs germeye çalışıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın, Huawei'nin Çin hükümetiyle iş birliği yaptığını iddia ederek hükümeti harekete geçirdiği bu durum, teknoloji üreticisini ciddi anlamda zor durumda bıraktı. ABD'den gelen son haberlere göre Huawei, ilerleyen dönemlerde nefes bile alamayacağı bir sürecin içerisine girmiş durumda.
Yakın tarihli bir rapora göre ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei'nin iş yapmasını neredeyse tümüyle engelleyecek bir çabanın içerisindeydi. Bugün yapılan bazı açıklamalarsa bu durumun gerçek olduğunu gösteriyor. Görünüşe göre ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei'nin özellikle de elektronik çip sektörünün tamamen dışında kalmasını istiyor. Çünkü yapılan duyuru, bunun açık bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Huawei, Mate 40 serisini piyasaya sürdükten sonra yeni bir amiral gemisi telefon üretimi yapamayacak. Bunun nedeniyse şirketin amiral gemisi işlemcilere ulaşmasını sağlayacak tüm yolların, ABD tarafından kapatılıyor olması. Zaten Huawei de bu durumun farkında. Şirket, kısa bir süre önce Kirin işlemcilerin artık üretilemeyeceğini açıklamıştı. Yaşanan son gelişmeler Huawei için kötü günlerin geride kaldığını, şimdiyse daha kötü günlerin yaklaşmakta olduğunu ortaya koyuyor.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan yeni bilgilere baktığımızda, şirketin yabancı ürün kurallarını genişlettiğini görüyoruz. Üstelik bu yeni kurallar, Huawei'nin ABD yasalarının açıklarından faydalanma imkanını da sıfıra indiriyor. Şöyle ki Huawei, yeni kurallara göre ABD teknolojisini içeren hiçbir çipi kullanamayacak. İlgili çipte tek bir ABD teknolojisinin olması bile, Huawei'yi bu çipten mahrum bırakmaya yetiyor.
ABD Ticaret Bakanlığı ayrıca, Huawei ya da Huawei'nin yan şirketlerine, ABD teknolojilerine sahip olan tüm ürünleri yasaklıyor. Bu kurala göre Huawei ya da Huawei'nin yan şirketleri, herhangi bir teknolojiyi geliştirmek ya da üretim yapabilmek için ABD ile bağıntılı olan hiçbir ürünü kullanamayacak. Tüm bunlara ek olarak Huawei, ABD menşeli ürünlere ara alıcı, nihai alıcı veya son kullanıcı olarak bile dahil olamayacak.
Bu gelişmeler yaşanırken ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu'ndan da (BIS) bir hamle geldi. Bu hamle, Huawei'nin iş birliği yaptığı veya alt kuruluşu olan 38 üreticinin daha kara listeye eklenmesiydi. Haliyle bu üreticiler de ABD Ticaret Bakanlığı'nın ihracat denetimine dahil oluyorlar. Bu da söz konusu üreticilerin ancak ABD yönetiminden lisans alması durumunda ABD'li şirketlerle çalışabileceğinin bir göstergesi. Yaşanan son gelişmeler, Huawei'yi iyiden iyiye köşeye sıkıştırmış gibi görünüyor.