Geçtiğimiz hafta mobil kullanıcılar, 3 dev ismin karıştığı birbirinden tartışmalı birkaç olaya şahit oldular. İlk olarak Fortnite geliştiricisi Epic Games, oyun içi ödemede Apple ve Google'a komisyon ödememek için oyuna kendi indirimli ödeme yöntemini entegre etti. Bunun ardından önce Apple ve ardından Google, Fortnite'ı mobil uygulama mağazalarından kaldırdı.
Ancak iki tarafa sahip olan bu savaş, daha çok Apple ve Epic Games arasında süren mücadeleye odaklandı. Mobil dünyadaki tekelciliğe darbe vurmak isteyen Epic Games, buna karşı hem kullanıcıları hem geliştiricileri kendi tarafına çekmeye çalıştı. En popüler müzik platformu olan Spotify'sa bu savaşta Epic Games'in yanında olduğunu açıkladı.
Yayıncılar da Apple'a tepki gösterdi:
Fakat öyle görünüyor ki hem Apple hem de Google için önümüzdeki süreç epey zor olacak. Zira mobil dünyadaki bu savaş daha henüz kaynamaya başlamadı. Ancak bugün, Apple'ın App Store komisyon tartışmasına dünyanın en büyük yayıncıları da katıldı. Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post dahil birçok yayıncıyı temsil eden Digital Content Next, bugün bir yazı yayınladı.
Digital Content Next tarafından yayınlanan yazı kaba olarak Apple'ın geliştiriciler arasında yaptığı ayrımcılığa odaklanıyordu. Apple, tüm geliştiricilerden herhangi bir alışverişte %30 komisyon alıyordu. Bu komisyon miktarı 2 TL'lik alışverişte de aynıydı 300 TL'lik alışverişte de. Yani uygulamalar ne kadar büyük satış yaparsa Apple da o kadar fazla kazanıyordu.
Fakat 2017 yılında Apple ve Amazon, Amazon Prime Video'nun Apple TV'ye; Apple ürünlerinin de Amazon'a gelmesine dair bir anlaşma imzalamıştı. İki dev şirketin imzaladığı anlaşmada diğer geliştiricileri sinir eden bir kısım da bulunuyordu. Anlaşma kapsamında Apple, Prime Video'ya yapılan aboneliklerden %30 komisyon değil %15 komisyon kesecekti.
Apple, Amazon'a yaptığı kıyağı başkasına da yapar mı?
Peki Apple, diğer geliştiricilere karşı da aynı davranışı gösterebilir miydi? 29 Temmuz'da gerçekleşen duruşma öncesinde Temsilci Hank Johnson, Apple CEO'su Tim Cook'a tam da bu soruyu sordu. Tim Cook, sorunun cevabını bu imkanın 'Gereksinimleri karşılayan herkese açık.' olarak verdi.
Digital Content Next CEO'su Jason Kint, Tim Cook'un verdiği cevabın doğruluğunu bir şekilde ölçmek üzere Tim Cook'a bir mektup gönderdi. Jason, Cook'un söylediği 'gereksinimlerin' ne olduğunu öğrenmek istediklerini, DCN'in üye şirketlerinin de aynı anlaşmaya tabii tutulabileceğini belirtti. Jason, mektubunda Apple'ın kurallarının kaliteli gazeteciliğe yatırım yapılmasını zorlaştırdığını da belirtti.
Bunların yanı sıra Digital Content Next tarafından paylaşılan yazıda büyük teknoloji şirketlerinin sergilediği tekelciliğin birçok endüstriyi kötü etkilediği ifade edildi. Yazıda oyun alanının eşitlenmesi gerektiği ve şeffaflığın bu konudaki ilk adım olduğu söylendi.