Yeni bir bilgisayar aldığınız ya da bilgisayarınıza yeni bir donanım eklediğiniz zaman gerçek gücünü öğrenmek ve gerçekten işinize yarayıp yaramadığını görmek için benchmark test sonuçlarını incelemelisiniz. Benchmark test sonuçları sizi tatmin etmeyen bir bilgisayar ya da donanımı çok geç olmadan iade edebilirsiniz.

Benchmark test sonuçlarını yetersiz gördüğünüz bir GPU, CPU ya da ekran kartı size iyi bir kullanıcı deneyimi sunmayacağı gibi ilerleyen zamanlarda performans düşüşü yaşayarak çok daha verimsiz bir kullanım sunacaktır. Bilgisayarınızın ve bilgisayarınıza ait donanımlarınızın gerçek gücünü öğrenmek için kullanabileceğiniz en iyi benchmark test programlarını listeledik.

Benchmark test nedir?

Benchmark test, bilgisayarınızın ve bilgisayarınıza ait donanımların gücünü öğrenmek için uygulayabileceğiniz bir testtir. Bu test, bilgisayarınızın genel performansını ölçmesinin yanı sıra dahili ve harici donanımlarınızın tek başına sundukları performansı da ölçerek size bir sonuç raporu sunar.

Benchmark test, özellikle bir bilgisayar ya da donanım ilk kez alındığı zaman uygulanır. Çünkü işinize yaramayacak bir donanımı ya da bilgisayarı koşulsuz iade etme hakkınız vardır. Bu nedenle yeni bir bilgisayar ya da donanım aldığınız zaman mutlaka bir benchmark test programı ile benchmark testini uygulayın.

Yeni aldığınız bir bilgisayarda yapacağınız benchmark test sonucunun size vereceği en önemli bilgiler sistemin düzgün çalışıp çalışmadığı ve dahili donanımlarda bir sorun olup olmadığıdır. Bilgisayarınızda yaptığınız bir donanım değişikliği sonrası yaptığınız benchmark test sonucunda ise yapılan değişikliklerin gerçekten bir işe yarayıp yaramadığını öğrenirsiniz.

Bilgisayar için en iyi benchmark test programları: 

  • PCMark 10
  • Fresh Diagnose
  • SiSoft Sandra Lite
  • 3DMark
  • PassMark PerformanceTest

PCMark 10

Tüm Windows işletim sistemi sürümlerinde kolayca kullanabileceğiniz PCMark 10, özel olarak üretilmiş gerçekçi simülasyonlarıyla başarılı benchmark test programlarından bir tanesi. 10 farklı kıyaslama kategorisi ile bilgisayarınızın yapabileceği pek çok farklı işlemi test ediyor.

Programın temel, gelişmiş ve profesyonel olmak üzere üç versiyonu var. Bunlardan yalnızca temel versiyon ücretsiz. Temel versiyon daha kısıtlı hizmetler sunsa da standart testlerin tamamına ulaşabilirsiniz. Gelişmiş ve profesyonel versiyonlar ise pek çok farklı ve daha detaylı test sunuyor.

PCMark 10 ile yapacağınız benchmark test sonuçlarında, bilgisayarınıza ve donanımlara dair oldukça kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz. Program aynı zamanda dijital üretkenlik, fotoğraf ve video düzenleme işlemleri için özel testler de sunuyor. 

Fresh Diagnose

Tüm Windows işletim sistemi sürümlerinde kolayca kullanabileceğiniz Fresh Diagnose, tamamen ücretsiz bir benchmark test programıdır. İndirdikten sonra e-posta adresiniz ile kayıt olmanız, programı kullanmaya başlamak için yeterli.

Program ile yapacağınız benchmark testi bilgisayarınızın temel performansı hakkında bir sonuç sunuyor. Bu sonuca göre bilgisayarınızdaki ağ bağdaştırıcılarının, ekran kartının, sistem RAM’inin, sabit diskin ve multimedya özelliklerinin performans gücünü öğrenebilirsiniz. 

Fresh Diagnose benchmark test programının sunduğu test sonuçları yine de çok kapsamlı değil. Sonuçta ücretsiz bir program olduğu için sınırlı bir hizmet sunuyor ancak profesyonel bir kullanıcı değilseniz ve sık sık benchmark testi yapmıyorsanız, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 

SiSoft Sandra Lite

SisSOft Sandra Liste benchmark test programı, muadillerine göre çok daha profesyonel bir sistem sunuyor. Donanım modülü ile bilgisayarınızda bulunan dahili ve harici tüm donanımların tek tek nasıl bir performansa sahip olduğunu görebiliyorsunuz.

Böyle gelişmiş bir sistem sunduğu için de ücretsiz versiyonu bulunmuyor. Yalnızca kısa süreli bir deneme imkanı sunan SiSoft Sandra Lite, tamamen özelleştirebileceğiniz bir benchmark test programı. Özelleştirmeler sayesinde çok daha başarılı test sonuçları alabiliyorsunuz.

Özelleştirilebilir kriterler arasında ağ bağdaştırıcıları, grafik işlemciler, sistem RAM performansı, işlemci gibi kategoriler bulunuyor. Tüm Windows işletim sistemi sürümlerinde kolayca kullanabileceğiniz SiSoft Sandra Lite, profesyonel kullanıcılar ya da bilgisayar ve donanım alım, satımı yapan kişiler için tavsiye ediliyor.

3DMark

Tıpkı PCMark 10 gibi Futuremark tarafından geliştirilen 3DMark; oyunseverler için geliştirilmiş, oyun odaklı bir benchmark test programı. Programı yalnızca bilgisayarınızı değil tablet ve akıllı telefonlarınızı test etmek için de kullanabilirsiniz.

3DMark temel, gelişmiş ve profesyonel olmak üzere üç farklı versiyon olarak kullanıcıya sunuluyor. Ücretsiz olan temel versiyon ile standart benchmark testi uygulayabiliyorsunuz ancak konu oyunlar olunca, temel versiyon ile 4K görüntü kalitesindeki oyunların performansını test edemiyorsunuz. 

DirectX 11 ve 12 kriterleri çerçevesinde benchmark test yapan ve tüm Windows işletim sistemi sürümlerinde kolayca kullanabileceğiniz 3DMark programı, ekran kartını merkeze alan bir test yapmasına rağmen CPU ve GPU performansını da sağlam testlere tabi tutuyor. Oyunseverler için tercih edilmesi gereken bir benchmark test programı. 

PassMark PerformanceTest

PassMark Performance Test benchmark test programı, özellikle masaüstü bilgisayar kullanıcıları için tavsiye ediliyor. Tüm Windows işletim sistemi sürümlerinde kolayca kullanabileceğiniz program, özellikle grafik kartını başarılı bir şekilde test ediyor. 

Ücretsiz bir versiyonu bulunmayan PassMark Performance Test benchmark test programı, yalnızca kısa süreli bir deneme imkanı sunuyor. Sunduğu benchmark testini tamamen özelleştirebileceğiniz programın 32 farklı kategoride performans testi bulunuyor.

Bilgisayarınızın 2D ve 3D grafik performansını, işlemci gücünü, RAM hızını ve sabit disk performansını test edebilir ve en doğru sonuçları elde edebilirsiniz. PassMark Performance Test benchmark test programı, bilgisayarında 3D modelleme gibi işlemler yapan kullanıcılar için tavsiye ediliyor. 

Sizin için bilgisayarınızın ve bilgisayarınıza ait donanımlarınızın gerçek gücünü öğrenmek için kullanabileceğiniz en iyi benchmark test programlarını listeledik ve programların öne çıkan özelliklerini anlattık. Listemizdeki benchmark test programlarından birini kullanıyorsanız deneyiminizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.