ABD’nin Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei’ye getirdiği ambargonun ardından ABD merkezli yarı – iletken teknolojilerini sipariş edemeyen Huawei, 120 günlük hakkının da sonuna geldi. Çinli teknoloji devinin yonga setlerini üreten HiSilicon bölümü, cumartesi günü yaptığı açıklamada önümüzdeki ay Kirin yonga setlerinin üretiminin durdurulacağını söyledi. 

Finans dergisi Caixin’e yapılan açıklamada, Huawei’nin akıllı telefonlarında kullandığı Kirin yonga setleri, ABD baskısı nedeniyle üretilemeyecek. Bu baskının şirketin akıllı telefonları için temel bileşenler üretmeyi imkansız hale getirdiğini söyleyen Huawei CEO’su Richard Yu, “15 Eylül’den itibaren Kirin işlemcilerimiz üretilemeyecek. Ayrıca yapay zekalı yongalarımız da üretilemeyecek. Bu bizim için çok büyük bir kayıp” şeklinde açıklama yaptı. 

Huawei, Kirin yonga setlerinde kullanılan yongaları TSMC’den tedarik ediyordu. Şirket, ABD yasağından sonra bir süre daha Huawei’ye yonga satışı yaptı, ancak bu hak artık doluyor, haliyle Huawei’yi de zor günler bekliyor. 

Qualcomm’a rakip olacak tek Çinli işlemciler Kirin yonga setleri

Öte yandan ABD ürünlerini alamayan Huawei, Çin’den yonga almaya kalkarsa çok ciddi bir güç kaybı yaşayacak. Qualcomm’un Snapdragon yonga setlerine rakip olması için kullanılan Kirin yonga setlerinin üretilememesi durumunda Huawei’nin elinde çok fazla seçenek bulunmuyor. Şirketin CEO’su Yu, Huawei’nin yonga sektörünü 10 yıl önce keşfetmeye başladığını, geride kalmaktan lider olmaya doğru ilerlediğini söyledi.