Dünyanın en popüler sosyal medya platformu Facebook, birkaç ay önce başlattığı bir hibe programını Türkiye'de de hayata geçirdiğini duyurdu. Facebook tarafından yapılan açıklamalara göre 30'dan fazla ülkedeki 30 bin kadar KOBİ'ye sağlanacak toplam 100 milyon dolar değerindeki hibe programına, ülkemizdeki KOBİ'ler de dahil olabilecek.

“Facebook ile Güçlenen KOBİ'ler” olarak isimlendirilen bu hibe programı kapsamında ülkemizdeki bazı KOBİ'lere, toplamda 7 milyon TL dağıtılacak. Bu para, programa dahil olan KOBİ'lere nakit ve reklam desteği olarak sağlanacak. Facebook bu hibe programı ile koronavirüs salgınından etkilenen KOBİ'lerin yeniden kalkınmasını sağlamayı amaçlıyor.

Facebook'un hibe programından faydalanabilmek için, bazı şartları karşılıyor olmak gerekiyor. Eğer sizler de az sonra bahsedeceğimiz bu şartları karşılıyorsanız, Facebook ile Güçlenen KOBİ'ler programına dahil olabilmek için başvuru yapabiliyorsunuz. Facebook tarafından yapılan açıklamalara göre başvurular, 26 Ağustos tarihine kadar yapılabilecek.

Sosyal medya devi, Facebook ile Güçlenen KOBİ'ler programı için Deloitte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu ile iş birliği yapıyor. Bu iş birliği, hibe programı kapsamında gerçekten de zor durumda olan KOBİ'lerin tespitini sağlayacak. Peki Facebook'un hibe programına dahil olabilmek için hangi koşulları sağlamak gerekiyor?

Eğer aşağıdaki koşulları sağlıyorsanız, Facebook'un hibe programına dahil olabilirsiniz

  • Kar amacı güden bir işletme olmak
  • 2 ile 50 arasında çalışana sahip olmak
  • Bir yıldan fazla bir süredir faaliyet gösteriyor olmak
  • COVID-19 salgını sebebiyle zorluk yaşamış olmak
  • İstanbul’da yer almak

İşte yukarıda belirtilmiş olan şartları sağlıyorsanız, Facebook ile Güçlenen KOBİ'ler isimli hibe programına başvuru yapabilirsiniz. Bu arada önemli bir hususa açıklık getirmek gerekiyor. Söz konusu hibe programına dahil olmak isteyen KOBİ'lerin Facebook, Instagram ya da WhatsApp gibi ürünleri kullanmasına gerek yok. Yani Facebook ürünlerini kullanmıyor olsanız bile bu hibe programına dahil olabiliyorsunuz.

Facebook ile Güçlenen KOBİ'ler programına nasıl başvuru yapılır?

Facebook, koronavirüs salgını nedeniyle zorluk çeken KOBİ'ler için oluşturduğu hibe programı için bir internet sitesi oluşturdu. Burada bulunan bağlantıyı kullanarak erişebileceğiniz internet sitesinin en altına indiğiniz zaman, başvuru yapabilmek için gerekli olan bağlantıya ulaşabiliyorsunuz. Ancak bu bağlantı şu an için aktif değil. Facebook tarafından yapılan açıklamalara göre başvurular, bugün saat 16:00 itibarıyla toplanmaya başlayacak. Başvuru için son tarihin 26 Ağustos olduğunu bir kez daha vurgulayalım.

Konuyla ilgili açıklamalar, Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş'tan geldi. Koronavirüsün sadece sağlıkla ilgili bir mesele olmadığını dile getiren Matraş, bu salgının ekonomiyi de ciddi anlamda etkilediğini söyledi. Ülkemizdeki küçük KOBİ'lerle bir araya geldiklerini ifade eden Matraş, bu işletmelerin yüzde 57'sinin nakit sıkıntısı içerisine girmeyi beklediğini sözlerine ekledi.

Derya Matraş'a göre Facebook ile Güçlenen KOBİ'ler programı, ülkemizdeki küçük işletmeler için adeta bir can suyu olacak. KOBİ'ler, bu hibe programından faydalanarak en azından bir miktar nakit akışı sağlamış olacaklar. Matraş, bu hibe programına ek olarak işletmeleri destekleyebilmek için farklı çözümler geliştirmeye çalıştıklarını da ifade ediyor.

Matraş tarafından yapılan açıklamalara göre Facebook, iki projeyi daha KOBİ'lerin hizmetine sunmuş durumda. Bu projelerden bir tanesi, “Facebook ile Öne Çıkın ve Sınırları Aşan KOBİ'ler” eğitimi olarak karşımıza çıkıyor. Bu eğitimin sanal versiyonu, artık ülkemizde de erişilebiliyor. Ayrıca Ticaret Bakanlığı, TOBB ve e-ticaret platformları arasında yapılan bir anlaşma kapsamında da “Pazaryeri Destekleri” isimli bir internet site hayata geçirilmiş durumda.

Burada bulunan bağlantıyı kullanarak erişebileceğini Pazaryeri Destekleri sitesi, KOBİ'lerle e-ticaret platformlarını bir araya getiriyor. KOBİ'ler, bu internet sitesi üzerinden pazaryerlerinin destek programlarını inceleyerek, kendilerine sunulan destekleri görüntüleyebiliyorlar. KOBİ'ler ayrıca, bu internet sitesini kullanarak diledikleri pazaryerinde satıcı olmak için girişimlerde bulunabiliyorlar.