Microsoft, geçtiğimiz aylarda ‘şimdiye kadar tanıttıkları en iyi grafik teknolojisi’ olduğunu söyledikleri DirectX 12 Ultimate’i tanıttı. Microsoft’un özellikle oyunlarda daha iyi görüntü performansı sağlaması için geliştirdiği DirectX 12 Ultimate sayesinde yeni grafik teknolojileri ile geliştirilmiş oyunlar oynamamız mümkün olacak.

DirectX 12 Ultimate ile birlikte Ray Tracing gibi, yeni nesil ekran kartlarının getirdiği pek çok yeni teknoloji, bir yazılım ile de desteklenerek Windows 10 bilgisayarlarda kullanılabilecek.

DirectX 12 Ultimate nedir?

DirectX 12 Ultimate’den bahsetmeden önce kısaca DirectX’ten söz edelim. Microsoft’un geliştirdiği DirectX, bilgisayar donanımı ile yazılım arasındaki uyumu ve performansı en üst düzeye taşıyan bir sistem aracıdır. Kullanıcılara daha iyi bir oyun deneyimi yaşatmak için tasarlanan DirectX’in en son sürümü ise DirectX 12 Ultimate oldu.

DirectX 12 Ultimate; “Raytracing, Örgü Gölgelendirme, Değişken Hız Gölgelendirmesi ve Örnekleyici Geri Bildirimi” teknolojilerini desteklemesi sayesinde oyunlarda daha gerçekçi dünyaları oyuncunun deneyimine sunarken, ciddi bir performans artışını da beraberinde getiriyor. Özellikle “Raytracing” teknolojisi temeli üzerine kurulu DirectX 12 Ultimate sürümü yeni nesil oyunlar için geliştirilmiş desek yanlış olmaz. 

DirectX 12 Ultimate ile gelen yenilikler ve geliştirmeler neler?

  • DirectX Raytracing
  • Örgü Gölgelendirme
  • Değişken Hız Gölgelendirmesi
  • Örnekleyici Geri Bildirim

DirectX 12 Ultimate’in performansı ve deneyimi iyileştirmek için getirdiği yeniliklerin her biri, kendi içinde oldukça kritik detaylara sahip. Bu teknolojilerin her birini tek tek incelemeden önce listeye kısaca göz atalım, işte DirectX 12 Ultimate ile gelen yenilikler:

Bu teknolojilerin her biri, oyun içi deneyimi en üst seviyeye taşırken aynı zamanda oyun geliştiricileri için de daha detaylı ve gerçekçi oyunların tasarlanabilmesinin önünü açmış olacak.

DirectX Raytracing (DXR)

DirectX Raytracing (DXR), oyunlardaki ışığı son derece gerçekçi göstererek kusursuz ışıklandırma ve gölge görünümü oluşmasını sağlıyor. Oyunların her geçen gün gelişen grafiklerinde, gerçekçi bir atmosfer yaratmayı en çok destekleyen detaylar ışık ve gölge diyebiliriz. DXR ise bunun kusursuz bir şekilde işlenmesine yardım ederek oyun sahnelerini gerçek birer manzaraya dönüştürüyor. DirectX 12’de de bulunan bu özellik, yeni sürüm ile birlikte artık çok daha kusursuz performans sunuyor. GeForce RTX  ekran kartlarında bulunan Ray Tracing teknolojisi, DXR’i destekleyen oyunlarla birleşince ise bu deneyimi artık eksiksiz olarak yaşayabileceğiz. 

Örgü Gölgelendirme

Örgü Gölgelendirme teknolojisi, özellikle açık dünya oyunu gibi sürekli olarak fazla miktarda detaya sahip ekranların yüklenmesi gereken oyunlarda yaşanan performans düşüşünün önüne geçmek için tasarlanmış bir özellik. Bu özellik sayesinde ayrıntı düzeyi artırıldığında bile işlemciye binen yük dengeleniyor ve görüntüden feragat etmeden kaliteli bir oyun deneyimi yaşamamız sağlanıyor.

Örgü Gölgelendirmesi teknolojisi, bunu yaparken GPU’dan yardım alıyor ve GPU nesneler için ayrıntı seviyesi seçimini ve mozaiklemeyi akıllı olarak kontrol ediyor.  Bu sayede performans düşüşü yaşanmadan sağlıklı bir sonuç elde ediliyor.

Değişken Hız Gölgelendirmesi (VRS)

VRS, temelde oyunların sahnelerini farklı kısımlara ayırarak bu farklı kısımlar için farklı gölgeleme hızları kullanan bir teknoloji. Bu sayede oyun içi performans ciddi anlamda iyileştiriliyor.

Gökyüzü, duvarlar gibi görece tekdüze kısımlarda gölgeleme işlemini azaltarak performansı dengeleyen VRS, aynı zamanda sanal gerçeklik oyunlarında da kullanılıyor ve odak noktasında olan kısım için daha detaylı bir manzara sağlarken o an bakmadığınız kısım için bunu minimum seviyeye indiriyor.

Örnekleyici Geri Bildirim

Örnekleyici Geri Bildirim de yine performans iyileştirmeye yönelik bir yenilik. VRS ile benzer bir amaca hizmet eden bu yenilik sayesinde oyunlar görsel açıdan daha akıcı hale geliyor ve takılmalar yaşanmadan daha kaliteli bir görsel ile oyunun oynanabilmesi sağlanıyor. Buna olanak veren ise donanım ile doku arasındaki dengenin Örnekleyici Geri Bildirim teknolojisi ile sağlanması.

DirectX 12 Ultimate, oyun dünyasını nasıl etkiliyor?

Oyunların gelişiminde en önemli basamaklardan biri şüphesiz daha gerçekçi ve kaliteli grafikler oldu. Hepimiz karşımıza çıkan evren görsel olarak kusursuzlaştıkça etkileniyor ve merakla bir sonraki yeniliği bekliyoruz. Bu yenilikleri bize sunan ise donanım ve yazılım alanındaki gelişmelerin birlikte ilerlemesi. 

DirectX 12 Ultimate ile birlikte, donanımsal olarak gelinen son nokta, bir yazılım ile de desteklenerek ekranlarımızda kusursuzca boy göstermeye başlayacak. Sunduğu bütün yenilikler, önümüzdeki dönemde yavaş yavaş oyunlar tarafından desteklenmeye başlayacak ve haliyle daha kaliteli grafiklere sahip oyunlar tasarlanacak. Bu da bizi bir sonraki yenilik her ne olacaksa ona bir adım daha yaklaştıracak.

Aynı zamanda Microsoft, DirectX 12 Ultimate ile birlikte Xbox Series X ve PC arasında bir köprü de oluşturdu. DirectX 12 Ultimate, Xbox Series X’te de kullanılıyor ve bu sayede bu iki platforma gelecek tüm oyunları her ikisinde de kusursuz bir performans ile deneyimlemek mümkün olacak. 

DirectX 12 Ultimate’i destekleyen ekran kartları hangileri?

Microsoft, DirectX 12 Ultimate duyurusunu yaparken AMD ve NVIDIA ile bir tür ortaklık içerisinde olduğunu belirtmişti. Ancak bu konuda en hızlı hareket eden NVIDIA oldu ve DirectX 12 Ultimate için sürücülerini de yayınlamaya başladı.

NVIDIA’nın yaptığı açıklamalara göre, 2004 ve sonrasında üretilmiş ve Windows 10 ile çalışan bütün GeForce RTX ekran kartları DirectX 12 Ultimate’i destekleyecek. Konunun detaylarına göz atmak ve sürücüleri indirebileceğiniz linke ulaşmak için buraya tıklayarak ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz. 

AMD cephesinden gelen tek haber ise yeni gelecek ekran kartlarında bu teknolojiyi destekleyecekleri oldu. AMD RDNA 2 mimarisi ile geliştirilecek bu yeni nesil ekran kartları, DirectX 12 Ultimate özelliklerinin tamamının etkin şekilde kullanılmasına imkan verecek.

DirectX 12 Ultimate ile ilgili Microsoft’un yaptığı bir diğer önemli açıklama ise DirectX 12 Ultimate özelliklerini kullanan yeni nesil oyunların, sürümü desteklemeyen donanımlarda da problemsiz olarak çalışmaya devam edecek olması oldu.

Yani eğer ekran kartınız DirectX 12 Ultimate’i desteklemiyorsa bile gelen yeni oyunları oynayabileceksiniz. Tabii ki maksimum performans almak mümkün olmayacak ama bu yine de oldukça önemli bir detay.

Zaten tüm bu gelişmelerin ne kadar hızlı yayıldığını ve yepyeni bir teknolojinin ne kadar kısa sürede ‘sıradan’ olmaya başladığını düşünürsek, çok da uzun olmayan bir süre sonra herkesin bu deneyimi yaygın bir şekilde yaşayacağını söyleyebiliriz.