Türkiye merkezli yerli yazılım şirketi Akınsoft’un bünyesinde kurulmuş olan ve robotik teknolojiler alanında üretimler yapan insansı robot fabrikası AkınRobotics, yeni projelere imza atmaya devam ediyor. Daha önceleri AKINCI, robot garson ADA, hostes robot ADA ve Mini ADA gibi birçok prototip robot üreten firma, 4 ayaklı robot ARAT’ın yeni versiyonu ARAT 3.2’yi kamuoyuyla paylaştı.

01.06.2020 tarihinde başlanan proje kapsamında geliştirilmeye devam edilen ARAT 3.2, arazide arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek. Esnek hareket sağlayan geniş çalışma açısı ve adaptif denge algoritmasına sahip olan robot, 3 eklemden oluşan 4 adet ayak sayesinde dengede kalarak yürüyebiliyor.

4 ayaklı robot ARAT, geliştirilmeye devam ediyor:

AkınRobotics’in web sitesinde teknik özellikleri sergilenen 74 cm uzunluğundaki ARAT, 63 adet sensörden oluşuyor ve akü dahil yaklaşık 25 kg ağırlığında. AkınRobotics, kablosuz kumanda edebilme özelliği, darbelere karşı denge koruma algoritması ve gerçek zamanlı kinematik hesaplama gibi pek çok özelliğe sahip olan ARAT 3.2’de kullanılan motorların tümünün kendi bünyelerinde tasarlanıp üretildiğini söylüyor.

Yönelme, koşma, basamak çıkma özellikleri sayesinde keşif yapabilen 4 ayaklı robot ARAT, ayrıca stereo vision kamera sayesinde derinlik algılayarak yürüme ve doğrultusundaki engellerden uzaklaşma ya da o engeli aşmak için strateji geliştirme yeteneklerine sahip.

Köpek modellemesiyle arazi şartlarında yürüyebilecek şekilde tasarlanan ARAT 3.2’nin geliştirilme aşaması halen devam ediyor. Geliştirici firma AkınRobotics, ARAT’ın çok yakın zamanda arazide arama kurtarma ve taşıma faaliyetlerinde kullanılabileceğini belirtiyor. Son olarak buradaki bağlantıya tıklayarak AkınRobotics’in web sitesine ulaşabilir, 4 ayaklı arazi robotu ARAT ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.