Microsoft, en güncel işletim sistemi konumunda olan ve 1 milyarın üzerinde cihazda kullanılan Windows 10 için Ekim 2020 güncellemesini yayınladı. ‘2020’nin ikinci büyük güncellemesi’ olan Ekim 2020 güncellemesi, buna rağmen kullanıcı deneyimi açısından büyük değişiklikler getirmiyor.
Daha çok bir Service Pack olarak tanımlayabileceğimiz Windows 10 Ekim 2020 güncellemesi ile birlikte Başlat menüsü, herhangi bir işlevsellik getirmeyen ancak arayüzü daha temiz ve kullanıcı dostu bir görünüme kavuşturan bir değişiklik alıyor. Ayrıca Alt Tab menüsüne Chromium tabanlı Edge entegrasyonu gibi birkaç küçük değişiklik de bulunuyor.
Başlat menüsünde uygulama simgeleri kutucuklardan kurtuluyor
Bildiğiniz gibi Microsoft, Windows 8’den bu yana Başlat menüsünde benzer bir tasarım dili kullanıyor ve bu tasarım dilinde uygulama simgeleri, belli bir arka plan rengine sahip kutucukların içinde gösteriliyor. Ekim 2020 güncellemesi ile birlikte bu durum değişiyor ve uygulama simgeleri, şeffaf bir arka plan üzerinde, kutucuklardan bağımsız bir şekilde listeleniyor.
Ekim 2020 güncellemesiyle birlikte uygulamalar arası geçişe yarayan Alt Tab menüsü, Chromium tabanlı Edge entegrasyonuna kavuşuyor. Bu sayede Alt Tab yaptığınızda yalnızca uygulamalar arası değil, farklı Edge sekmeleri arasında da geçiş yapabileceksiniz. Bu özelliğin farklı Chromium tabanlı tarayıcılarda da çalışıp çalışmayacağını ise şu an için bilmiyoruz.
Ekran yenileme hızını NVIDIA ya da AMD yazılımları kullanmadan Windows 10 ayarlarından değiştirebileceksiniz
Microsoft’un Ekim 2020 güncellemesiyle birlikte sunmuş olduğu bir başka değişiklik ise özellikle oyuncuları fazlasıyla memnun edebilir. Bildiğiniz gibi Microsoft, işletim sistemlerinde farklı ekran yenileme hızları arasında geçiş yapılabilmesi için kolay bir yol hiçbir zaman sunmadı. Bununla birlikte, Ekim 2020 güncellemesinden sonra Ayarlar> Sistem> Ekran, Gelişmiş Görüntü Ayarları adımlarını uyguladığınızda ekran yenileme hızını kolayca değiştirebileceksiniz.
Microsoft, Ekim 2020 güncellemesini bugün itibarıyla yayınlamaya başlamış olsa da güncelleme cihazınıza hemen ulaşmayabilir. Özellikle geçtiğimiz yılın ikinci büyük güncellemesinde büyük sorunlar yaşayan Microsoft, güncellemeyi kullanıcılara kademeli olarak yayınlıyor ve güncellemenin bilgisayarınıza gelip gelmediğini öğrenmek için Ayarlar>Güncelleştirme ve Güvenlik>Windows Update>Güncelleştirmeleri Denetle adımlarını uygulayabilirsiniz.